Česká unie sportu požádala premiéra o podporu provozovatelů sportovišť ve výši 1 miliardy korun

  • Aktuality
  • Česká unie sportu požádala premiéra o podporu provozovatelů sportovišť ve výši 1 miliardy korun
21.04.2020

Už více než měsíc se sportovní kluby a tělovýchovné jednoty musí obejít bez příjmů z uzavřených sportovišť. Nejpostiženější oblastí ve sportu jsou právě spolky vlastnící nebo provozující sportoviště – nemají peníze na mzdy zaměstnancům a musí platit náklady za energii a provoz. Česká unie sportu proto po dohodě s Národní sportovní agenturou požádala dopisem premiéra Andreje Babiše o poskytnutí mimořádné státní podpory ve výši 1 miliardy korun pro spolky se sportovištěm. „Čtvrtletní výpadek může být pro některé kluby likvidační. Odhadujeme, že v současné době se s ekonomickými dopady uzavření sportovišť potýká tisíce spolků. Čím větší a provozně náročnější sportoviště, tím větší problémy,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, který doporučuje svěření této podpory Národní sportovní agentuře.

 

Protože ministerstvo školství je již ve vyhlašování dotačních programů pro sport bez kompetencí, navrhujeme pověřit administrací podpory Národní sportovní agenturu s tím, že mimořádná státní podpora bude vypsána pouze pro sportovní organizace provozující sportoviště,“ upřesnil Miroslav Jansta. Žádost České unie sportu podpořila také Česká obec sokolská.

 

Už před vypuknutí koronavirové krize bylo známo, že český sport je podfinancován. Prostředky klubům a jednotám scházely nejvíce na provoz a údržbu sportovního majetku, což potvrdil také únorový výzkum České unie sportu, do kterého se zapojilo skoro 2600 z celkem více jak 7000 členských subjektů ČUS. Z nich 57 procent má ve správě sportovní hřiště, peníze na jeho provoz ale schází 68 procentům z nich.

 

Zejména po tom, co před třemi lety ministerstvo školství zrušilo samostatný dotační program na provoz a údržbu sportovišť, je provoz řady sportovišť neudržitelný, a sportovní spolky žádají o jeho znovuzavedení. „Spoléháme, že vyzvete Národní sportovní agenturu, aby pro rok 2021 opět vypsala tento důležitý dotační program. Důvodem je, že na rozdíl od církví sportovní spolky již několik let nedostávají prostředky na správu sportovního majetku, převedeného na ně státem. Žádosti vlastníků sportovišť o tuto dotaci v roce 2015 byly v objemu 912 milionů korun,“ píše Jansta v dopise pro premiéra Andreje Babiše.

 

V současné době je však potřebnější urgentní pomoc v podobě mimořádné státní podpory na provoz sportovišť – podobně jako vyzvalo vládu ministerstvo kultury, které obdrželo na mimořádnou pomoc více jak jednu miliardu korun. Reálně totiž hrozí, že spolky se sportovišti zbankrotují a areálu budou muset zcela uzavřít. „Jsme si stoprocentně jisti, že tyto kroky ve prospěch sportu budou připsány jako jedna z nejlepších investic do společnosti, protože sport a pohyb je nejlepší prevencí nejen proti podobným virovým hrozbám, dramaticky se zvyšujícím nákladům na léčbu cukrovky, ale hlavně cesta k celkovému zdraví celé naší společnosti,“ doplnil Jansta.

 

Zdroj: https://www.cuscz.cz/novinky/cus-pozadala-premiera-o-podporu-provozovatelu-sportovist.html


Sdílet: