Povinnosti spolků z hlediska zápisů do veřejných a jiných rejstříků

  • Aktuality
  • Povinnosti spolků z hlediska zápisů do veřejných a jiných rejstříků
14.05.2020

Vážení sportovní přátelé,

předkládáme Vám přehled povinností spolků z hlediska zápisů do veřejných a jiných rejstříků.

  

SBÍRKA LISTIN SPOLKU

Obsah sbírky listin upravuje §66 zák.č. 304/2013Sb. o veřejných rejstřících. Požadované listiny k založení:

 

  1. Listiny, které se předkládají k doložení zapisovaných skutečností např. stanovy, rozhodnutí o volbě členů orgánů, rozhodnutí o zřízení pobočného spolku
  2. Další listiny - účetní závěrky (od roku 2014), případně i výroční zpráva (povinně u účetní závěrky ověřené auditorem).

 

Účetní závěrku za rok 2019 je potřeba zveřejnit do 30 dnů od jejího schválení příslušným orgánem spolku (podle stanov spolku), nejpozději však do konce následujícího roku (to v případě, pokud by se například nesešel nejvyšší orgán a účetní závěrka by se zveřejňovala jako procedurálně neschválená). 

Právnické osoby, které nejsou podle zákona povinny mít účetní závěrku ověřenou auditorem, mohou sestavovat a zveřejňovat účetní závěrku ve zjednodušeném (zkráceném) rozsahu. V plném rozsahu sestavují a zveřejňují účetní závěrku subjekty, které mají podle zákona povinnost si účetní závěrku nechat ověřit auditorem. Tyto subjekty musí zveřejňovat také výroční zprávu.  Forma a obsah účetní závěrky vychází primárně ze zákona o účetnictví, Zákon č. 563/1991 Sb. Zjednodušeně se dá říci, že její neoddělitelnou součástí je rozvaha (bilance), výkaz zisku a ztráty a příloha, pokud zákon nestanoví jinak. Spolky vedoucí jednoduché účetnictví mají povinnost sestavovat přehled o majetku a závazcích a přehled o příjmech a výdajích.

 

Nejjednodušší způsob pro zveřejnění účetní závěrky je její odeslání v pdf formátu na níže uvedený e-mail Krajského soudu v Plzni.

 

Rejstříkový soud

Adresa

Kontakty

Krajský soud v Plzni

Veleslavínova 21/40, 306 17 Plzeň

podatelna@ksoud.plz.justice.cz
sbirkalistin@ksoud.plz.justice.cz
Tel: 377 869 611

Datová schránka: yaraba4

 

 

 

 

 

 

  

Důsledky porušení povinnosti založit potřebné listiny do sbírky listin mohou být zásadní.

  • - pořádková pokuta (až do výše 100 tis.) taková pokuta může být uložena v případě, kdy spolek neuposlechne výzvu soudu k doložení povinných listin (zde je lhůta poskytovaná soudem zpravidla 20 dní).
  • - opakované nepředkládání požadovaných listin je výslovně považováno za porušení péče řádného hospodáře členy statutárního orgánu spolku.

 

Dovolujeme si Vás upozornit, že tato povinnost bude předmětem kontroly ze strany poskytovatelů dotací a grantů. Zejména může být kontrolováno v souvislosti se schválenou mimořádnou podporou provozovatelů sportovišť, jež bude zprostředkována prostřednictvím NSA.

 

 

ZÁPIS DO EVIDENCE ÚDAJŮ O SKUTEČNÝCH MAJITELÍCH

Nová povinnost, jejíž splnění spolky čeká do 1.1.2021, zapsat stanovené údaje do evidence údajů o skutečných majitelích, viz https://issm.justice.cz/podani-navrhu/info

Evidence údajů o skutečných majitelích je neveřejný rejstřík

  • jsou v něm evidováni skuteční majitelé právnických osob (§118b a násl. Zákona č. 304/2013Sb., v platném znění).
  • povinnost zápisu se týká i spolků.
  • kdo je považován za skutečného majitele definuje zákon č. 253/2008Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (§4 cit. zák.).

 

V případě spolku je skutečným majitelem fyzická osoba:

1. která disponuje více než 25 % hlasovacích práv spolku,

2. která má být příjemcem alespoň 25 % z rozdělovaných prostředků, nebo

3. která je členem statutárního orgánu, není-li skutečný majitel nebo nelze-li jej určit podle bodu 1 nebo 2.

 

Skutečným majitelem tak nikdy nemůže být právnická osoba, tedy např. jiný spolek, byť by mu svědčila výše uvedená hlasovací většina. Většina sportovních spolků nemá skutečného majitele v tom smyslu, že by existovala osoba nebo osoby, které mají ve spolku fakticky nebo právně možnost vykonávat rozhodující vliv (viz bod 1. a 2.). Sportovní spolky, sdružené v ČUS, jsou zpravidla založeny na principu demokratického rozhodování většiny členů. Členové spolku nemají žádnou majetkovou účast na spolku. Přesto má i sportovní spolek povinnost evidovat své skutečné majitele. Totéž platí i pro pobočný spolek (návrh na zápis ovšem podává spolek hlavní).

 

V praxi bude sportovní spolek nejčastěji do evidence skutečných majitelů zapisovat svůj statutární orgán. Pokud má spolek dle svých stanov:

  • individuální statutární orgán (např. předsedu), zapíše se do evidence jen předseda.
  • statutární orgán kolektivní (např. výbor) zapíšou se do evidence všichni členové takového orgánu.

 

Pro návrh na zápis je třeba využít el. formulář https://issm.justice.cz/podani-navrhu/formular

Vzor zápisu přikládáme do přílohy tohoto e-mailu. Zápisy do evidence provádí příslušný rejstříkový soud, viz tabulka výše. Vyplněný formulář zasílejte elektronicky primárně na e-mailovou adresu: podatelna@ksoud.plz.justice.cz

Pozor: je vyžadován úředně ověřený podpis.

 


Sdílet: